Ενώ ο ποιοτικός ύπνος προσφέρει πολλά οφέλη υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να διατηρήσουν ένα ποιοτικό πρόγραμμα ύπνου. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε κάνουμε για τη βελτίωση του;
1. Προσπάθησε να διατηρήσεις ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Είναι πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό σου να μάθει να πηγαίνει για ύπνο το βράδυ και να ξυπνάει το πρωί την ίδια περίπου ώρα (με απόκλιση 1 ώρας).
2. Εξασφάλισε στον εαυτό σου τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ (το ιδανικό θα ήταν να κοιμόσουν 8 ώρες).
3. Δοκίμασε να κοιμάσαι το διάστημα 11-3 τη νύχτα. Είναι οι πιο «αποδοτικές» ώρες ύπνου (το σώμα ξεκουράζεται καλύτερα, το δέρμα αναπλάθεται, ο μεταβολισμός λειτουργεί πιο αποτελεσματικά).
4. Οργάνωσε τις δραστηριότητές σου μέσα στη μέρα ώστε να προγραμματίσεις με συνέπεια και την «ώρα του ύπνου» και να μπορέσεις να κοιμηθείς χωρίς πολλές έγνοιες ή άγχος για όσα πράγματα ήθελες να κάνεις και δεν πρόλαβες.
5. Καλό είναι 2 ώρες προτού κοιμηθείς το βράδυ να αποφύγεις την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη (π.χ. καφέ, τσάι, σοκολάτα).
6. Απόφυγε να πιεις πολλά υγρά μια ώρα πριν πας για ύπνο (δεν θες να διαταράσσεις τον ύπνο σου μέσα στη νύχτα για τουαλέτα).
7. Μην φας «βαριά» για βράδυ (θα δυσκολευτείς να κοιμηθείς καθώς θα έχεις θέματα με τη λειτουργία της πέψης), αλλά μην πας για ύπνο με άδειο στομάχι (είναι πολύ πιθανόν να ξυπνήσεις από αίσθημα πείνας).
8. Βάλε την τακτική άσκηση στη ζωή σου! Η γυμναστική βοηθάει στο να μας «παίρνει ο ύπνος» ταχύτερα και να κοιμόμαστε καλύτερα και πιο «βαθιά».
9. Εάν γυμνάζεσαι καλό θα ήταν να μην γυμναστείς 2 ώρες πριν την ώρα του ύπνου σου. Η σωματική άσκηση προκαλεί υπερδιέγερση, δηλαδή κατά κάποιον τρόπο ξυπνάει τον εγκέφαλό σου και τους μυς του σώματός σου, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια ένταση, την οποία θέλουμε να αποφύγουμε πριν κοιμηθούμε, για να μπορέσουμε να είμαστε όσο γίνεται πιο χαλαροί και ήρεμοι.
10. Ρύθμισε σωστά το χώρο σου, ώστε να φτιάξεις το κατάλληλο περιβάλλον για ύπνο, σύμφωνα με τις δικές σου προτιμήσεις. Φρόντισε να έχεις ένα καλό, ανατομικό στρώμα που θα σε βοηθάει να ξεκουράζεις το σώμα σου, ένα ή περισσότερα μαξιλάρια (ό, τι σε βολεύει) για να νιώθεις πιο αναπαυτικά και ήρεμα όταν ξαπλώνεις. Η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην νιώθεις ούτε κρύο ούτε ζέστη. Είναι χρήσιμο να σβήσεις κάθε φως ή πηγή φωτός μέσα στο δωμάτιό σου και να προσπαθήσεις να απομονώσεις το χώρο από ήχους που σε δυσκολεύουν να κοιμηθείς. Αν έχεις σοβαρά προβλήματα με φώτα και ήχους δοκίμασε να κοιμηθείς φορώντας μάσκα ύπνου και ωτοασπίδες.
11. Απόφυγε, όσο είναι δυνατόν, τη χρήση οθονών (τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό) πριν κοιμηθείς. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν κουράζουν τα μάτια και διεγείρουν τον εγκέφαλο. Έτσι, δυσκολεύεσαι περισσότερο να αποκοιμηθείς. Βάλε το κινητό σου στη «νυχτερινή λειτουργία» για να περιορίσεις την φωτεινότητα και άστο να φορτίζει μακριά από το κρεβάτι σου.
12. Κάνε κάτι χαλαρωτικό πριν κοιμηθείς (π.χ. κάνε ένα ζεστό μπάνιο, άκου μουσική, διάβασε ένα βιβλίο).