nikoliazomenou

Μπορεί να μην είσαι τέλειος. Όμως δεν χρειάζεται να είσαι. Γιατί είσαι απόλυτα ικανός και εξοπλισμένος με όσα χρειάζεσαι για να κάνεις αυτά που θέλεις, έτσι ακριβώς όπως είσαι. Τώρα.

Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, τότε είσαι «ευλογημένος». Είσαι ένας από τους ανθρώπους που σήμερα το πρωί ξύπνησαν. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, δεν ξύπνησαν σήμερα το πρωί. Είτε η αιτία λέγεται Covid-19 είτε κάποια άλλη ασθένεια ή δυστύχημα, φυσική καταστροφή, πείνα, δολοφονία, γηρατειά….

Σε κάποιους ανθρώπους δεν δόθηκε μια ακόμη ημέρα ζωής, μια ακόμη ευκαιρία να ονειρευτούν, να θέσουν στόχους, να απολαύσουν τον κόσμο, τους ανθρώπους γύρω μας και όλα τα αγαθά που έχουμε, και συχνά τα παραβλέπουμε, αλλά και όσα θα μπορούσαμε να έχουμε, αν κυνηγούσαμε τα όνειρά μας. Αλήθεια, εσύ πήρες 10’’ από τον πολύτιμο χρόνο σου για να νιώσεις ευγνωμοσύνη που υπάρχεις;

Όλοι ερχόμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο δίχως να ξέρουμε πότε θα είναι η τελευταία μας μέρα, η τελευταία μας στιγμή, τα τελευταία μας λόγια… Ο τελευταίος άνθρωπος που θα δούμε και θα συνομιλήσουμε. Θεωρούμε δεδομένο πως θα ζήσουμε πολλά χρόνια και θα έχουμε χρόνο μπροστά μας να κάνουμε αυτά που θέλουμε, όταν θέλουμε, «αργότερα»….«Μετά». Και μέσα σ’ αυτό το «μετά» ελλοχεύει ένα πελώριο «ποτέ». Όλοι μας πιστεύουμε ότι θα έχουμε αύριο και μεθαύριο. Όμως, ποιος μας το εξασφαλίζει αυτό;

Συνήθως ζούμε κάνοντας όνειρα πιο μακρινά, σχεδιάζοντας τι θα κάνουμε σε «εκείνο» το σαββατοκύριακο, που θέλουμε να ταξιδέψουμε και να πάμε διακοπές «κάποτε», πώς θα περάσουμε τις γιορτές…Τι θα συμβεί πιο μετά, όχι τώρα. Είναι όμορφο να ονειρευόμαστε, να σχεδιάζουμε το μέλλον, και το αργότερα και το μετά, όμως ξεχνάμε το τώρα και το τι μπορούμε να κάνουμε στο παρόν που ζούμε. Η ζωή συμβαίνει τώρα. Αυτή τη στιγμή.

Χανόμαστε μέσα στις υποχρεώσεις, τις έγνοιες, την καθημερινότητα και τα σκαλώματα που τρώει το μυαλό μας και ξεχνάμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας. Και η απόλαυση της ζωής δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ποσότητα των πραγμάτων ή των αγαθών που διαθέτει ο καθένας. Ίσα ίσα, η ευγνωμοσύνη ξεκινάει όταν συνειδητοποιείς πόσα λίγα πράγματα έχεις στην πραγματικότητα ανάγκη για να είσαι ευτυχισμένος.

Κι όταν είσαι ευγνώμων, είσαι «παρών». Όταν είμαστε παρόντες, έχουμε συνειδητοποίηση του τι συμβαίνει στο εδώ και τώρα. Γύρω μας, μέσα μας. Αρχίζουμε να βλέπουμε τον κόσμο με άλλα μάτια. Πιο καθαρά, πιο ευαισθητοποιημένα, πιο ουσιαστικά. Νοηματοδοτούμε διαφορετικά τον κόσμο, εμάς τους ίδιους και όσα μας συμβαίνουν.

Μην περιμένεις, μην καθυστερείς, μην αναβάλλεις. Μην αφήνεις αυτά που θέλεις να ζήσεις, να κάνεις ή να πεις για «μετά», για όταν οι συνθήκες θα είναι πιο «ευνοϊκές». Από τη μια στιγμή στην άλλη όλα ανατρέπονται.

Πριν 3 μήνες, όλοι οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν γνωρίζαμε όσα επακολούθησαν αυτούς τους τελευταίους μήνες, πόσα άλλαξαν, πόσα πράγματα πήγαν πίσω, πόσα σχέδια ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν…Και πόσα ακόμα αναμένεται να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον, λόγω της πανδημίας. Αυτή η πανδημία έδειξε στον καθένα μας πολλά και έδωσε ίσως διαφορετικές απαντήσεις και «μαθήματα». Αναμφίβολα όμως, όλοι καταλάβαμε πόσο εύκολα ανατρέπεται αυτό το «μετά», το αύριο, το αργότερα..Πόσα αλλάζουν σε μια στιγμή.

Έχεις πολλές ικανότητες και χαρίσματα, όπως όλοι μας. Έχεις μια καρδιά που χτυπάει κάθε μέρα και σε κρατάει στη ζωή. Έχεις οξυγόνο στα πνευμόνια σου, έχεις δυο πόδια δυνατά, που σε έχουν μεταφέρει σε όλα τα μέρη που έχεις επισκεφτεί στη ζωή σου. Έχεις την ικανότητα να βλέπεις, να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου, να ψάχνεις για την ομορφιά μέσα σε αυτόν και να ταξιδεύεις και μόνο μέσα από τα μάτια σου…

Μπορείς να ακούς πληθώρα ήχων, όπως τους άλλους ανθρώπους επικοινωνώντας μαζί τους, αλλά και όμορφες μουσικές, τους ήχους από τα πουλιά όταν κελαηδούν και τον παφλασμό της θάλασσας καθώς χαϊδεύει αμμουδιές ή γκρεμίζεται πάνω στα βράχια…Μπορείς να γεύεσαι και να αισθάνεσαι. Έχεις δυο χέρια δυνατά και ικανά να σε βοηθήσουν να διεκπεραιώσεις τις καθημερινές σου δραστηριότητές και να σηκώσεις τα βάρη της ζωής σου, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Μπορεί να μην είσαι τέλειος. Όμως δεν χρειάζεται να είσαι. Γιατί είσαι απόλυτα ικανός και εξοπλισμένος με όσα χρειάζεσαι για να κάνεις αυτά που θέλεις, έτσι ακριβώς όπως είσαι. Τώρα.

Πηγή: https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/prosopikotita/aftognosia/8982-edo-kai-tora.html

© 2021 - ΖΩΜΕΝΟΥ ΝΙΚΟΛΙΑ, All Rights Reserved, Powered By xo logo